Botwinkę pewnie robił każdy i każdy zna. Ale z botwinką jest podobnie jak z rosołem, każdy ma swój sposób. U mnie wiosną bardzo często gości na stole. Po prostu w warzywniku rosną mi buraczki i zamiast je przerywać, żeby wyrosły duże, na bieżąco wyciągam z ziemi i robię na obiad. Do zrobienia botwinki nie używam żadnego bulionu. Wystarczą przyprawy i dodatek selera, pietruszki, lubczyku, czy co tak akurat mam pod ręką czy w ogródku.
Botwinka moja
Składniki
- Spory pęczek młodej botwinki
- 1 marchewka
- Młode łodyżki selera naciowego (u mnie 3, ale mam w gródku jeszcze bardzo małe)
- 1 ząbek czosnku
- Listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
- Ocet winny
- Koncentrat z buraków (opcjonalnie)
- Pęczek koperku
- sól, pieprz
Składniki
- Spory pęczek młodej botwinki
- 1 marchewka
- Młode łodyżki selera naciowego (u mnie 3, ale mam w gródku jeszcze bardzo małe)
- 1 ząbek czosnku
- Listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
- Ocet winny
- Koncentrat z buraków (opcjonalnie)
- Pęczek koperku
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
W garnku z grubym dnem roztapiam masło. Botwinkę dokładnie myję, po czym kroję razem z maleńkimi buraczkami. Marchewkę ucieram na dużych oczkach. Selera naciowego siekam drobno. Rozdrobnione warzywa przekładam do garnka i chwilę duszę na maśle.

Podduszone warzywa zalewam litrem wody, dodaję czosnek, listek laurowy i ziele angielskie i gotuję ok.15 min.
Mąkę rozprowadzam w odrobienie zimnej wody i mieszam aż nie będzie grudek. Pod koniec gotowania mąkę dodaję do zupy i gotuję 2-3 min. Teraz zabielam botwinkę zahartowaną śmietaną, jeśli trzeba odrobinę koncentratu z buraków do nadania koloru , doprawiam solą i pieprzem i zakwaszam octem. I niech tak jeszcze pogotuje się 1-2 min. Na końcu dodaję posiekany pęczek koperku.
4. Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4233

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1021

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 493
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4233

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1021

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 493



Składniki
- Spory pęczek młodej botwinki
- 1 marchewka
- Młode łodyżki selera naciowego (u mnie 3, ale mam w gródku jeszcze bardzo małe)
- 1 ząbek czosnku
- Listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
- Ocet winny
- Koncentrat z buraków (opcjonalnie)
- Pęczek koperku
- sól, pieprz
W garnku z grubym dnem roztapiam masło. Botwinkę dokładnie myję, po czym kroję razem z maleńkimi buraczkami. Marchewkę ucieram na dużych oczkach. Selera naciowego siekam drobno. Rozdrobnione warzywa przekładam do garnka i chwilę duszę na maśle.
Podduszone warzywa zalewam litrem wody, dodaję czosnek, listek laurowy i ziele angielskie i gotuję ok.15 min.
Mąkę rozprowadzam w odrobienie zimnej wody i mieszam aż nie będzie grudek. Pod koniec gotowania mąkę dodaję do zupy i gotuję 2-3 min. Teraz zabielam botwinkę zahartowaną śmietaną, jeśli trzeba odrobinę koncentratu z buraków do nadania koloru , doprawiam solą i pieprzem i zakwaszam octem. I niech tak jeszcze pogotuje się 1-2 min. Na końcu dodaję posiekany pęczek koperku.
4. Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.