Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinkę pewnie robił każdy i każdy zna. Ale z botwinką jest podobnie jak z rosołem, każdy ma swój sposób. U mnie wiosną bardzo często gości na stole. Po prostu w warzywniku rosną mi buraczki i zamiast je przerywać, żeby wyrosły duże, na bieżąco wyciągam z ziemi i robię na obiad. Do zrobienia botwinki nie używam żadnego bulionu. Wystarczą przyprawy i dodatek selera, pietruszki, lubczyku, czy co tak akurat mam pod ręką czy w ogródku.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
W garnku z grubym dnem roztapiam masło. Botwinkę dokładnie myję, po czym kroję razem z maleńkimi buraczkami. Marchewkę ucieram na dużych oczkach. Selera naciowego siekam drobno. Rozdrobnione warzywa przekładam do garnka i chwilę duszę na maśle.
Podduszone warzywa zalewam litrem wody, dodaję czosnek, listek laurowy i ziele angielskie i gotuję ok.15 min.
Mąkę rozprowadzam w odrobienie zimnej wody i mieszam aż nie będzie grudek. Pod koniec gotowania mąkę dodaję do zupy i gotuję 2-3 min. Teraz zabielam botwinkę zahartowaną śmietaną, jeśli trzeba odrobinę koncentratu z buraków do nadania koloru , doprawiam solą i pieprzem i zakwaszam octem. I niech tak jeszcze pogotuje się 1-2 min. Na końcu dodaję posiekany pęczek koperku.
4. Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.