Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka moja

Botwinka moja

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 2575

Botwinkę pewnie robił każdy i każdy zna. Ale z botwinką jest podobnie jak z rosołem, każdy ma swój sposób. U mnie wiosną bardzo często gości na stole. Po prostu w warzywniku rosną mi buraczki i zamiast je przerywać, żeby wyrosły duże, na bieżąco wyciągam z ziemi i robię na obiad. Do zrobienia botwinki nie używam żadnego bulionu. Wystarczą przyprawy i dodatek selera, pietruszki, lubczyku, czy co tak akurat mam pod ręką czy w ogródku.

Składniki

  • Spory pęczek młodej botwinki
  • 1 marchewka
  • Młode łodyżki selera naciowego (u mnie 3, ale mam w gródku jeszcze bardzo małe)
  • 1 ząbek czosnku
  • Listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
  • Ocet winny
  • Koncentrat z buraków (opcjonalnie)
  • Pęczek koperku
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem roztapiam masło. Botwinkę dokładnie myję, po czym kroję razem z maleńkimi buraczkami. Marchewkę ucieram na dużych oczkach. Selera naciowego siekam drobno. Rozdrobnione warzywa przekładam do garnka i chwilę duszę na maśle.

  2. Podduszone warzywa zalewam litrem wody, dodaję czosnek, listek laurowy i ziele angielskie i gotuję ok.15 min.

  3. Mąkę rozprowadzam w odrobienie zimnej wody i mieszam aż nie będzie grudek. Pod koniec gotowania mąkę dodaję do zupy i gotuję 2-3 min. Teraz zabielam botwinkę zahartowaną śmietaną, jeśli trzeba odrobinę koncentratu z buraków do nadania koloru , doprawiam solą i pieprzem i zakwaszam octem. I niech tak jeszcze pogotuje się 1-2 min. Na końcu dodaję posiekany pęczek koperku.

  4. 4. Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń