Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepszej nie znajdziecie :) Botwinka na delikatnym mleku kokosowym własnej roboty z batatem i marchewką. Zupa jest bardzo lekka, choć gęsta od włożonych produktów.
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 505
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 519
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6556
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 505
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 519
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6556
Składniki
Zaczynamy od błyskawicznego mleczka kokosowego. Wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy, przekładamy na potrójnie zwiniętą gazę. Bierzemy kubek z zaparzaczem. Gazę z workami wkładamy do sitka i powoli zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką. Po godzinie odciskamy mleczko, mnie wyszło 150 ml.
W czasie oczekiwania na mleczko, robimy zupę. Batata, marchewkę i buraki kroimy w kosteczkę, cebulę grubo siekamy. Botwinę dokładnie płuczemy, wybieramy młodsze okazy i lekko siekamy. W saganku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy bataty, buraki, marchewkę i cebulę, chwilę podsmażamy, porem przykrywamy garnek i dusimy ok. 5 minut, często mieszając. Gdy cebulka zeszkli się dolewamy ciepły bulion i dodajemy botwinkę.
Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Nasze mleko mieszamy z mąką, hartujemy gorącą zupą i przelewamy do saganka. Gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Pod koniec doprawiamy sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem. Dla uzyskania lepszego aromatu kokosu, do zupy można dosypać suche wiórki z mleczka, BAJKA.