Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu uwielbiamy. W naszym domu zawsze pojawia się ona w maju i króluje do końca czerwca. Zaprawiamy ją również w słoiki i przyrządzamy zimą. Jest równie pyszna i pełna smaku. Do zupy doskonałym dodatkiem będą młode ziemniaczki z patelni, podsmażane na tłuszczu i jajko na twardo.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12198
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12198
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Buraczki z botwiny kroimy drobno i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od zagotowania). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i ziemniaki w łupinach, dobrze wyszorowane. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wrzucamy na tłuszcz rozgrzany na patelni, lekko podsmażamy i posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi botwinki (dosyć drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min. Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i ewentualnie łyżkę maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę (zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i dodajemy do zupy. Na koniec zagęszczamy zupę mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy pozostałym koperkiem.
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni gotowa!
Nasze rady:
Wywar do zupy pochodzi z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/roso-drobiowy-na-niedziele.html
Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy najsmaczniejsza.
Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie jako dodatek do botwiny.
Ziemniaki do botwiny przyrządziłyśmy według przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/05/mode-ziemniaki-z-patelni.html
Nadwyżkę botwiny zamknęłyśmy w słoikach i zapasteryzowałyśmy na zimę. Oto nasz przepis na botwinę do słoików sprawdzony i używany w naszej rodzinie od lat:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/05/botwina-na-zime.html