Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami. Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Na początku przygotowujemy wywar. Cebulkę opalamy nad ogniem. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, ściągamy powstały "szum" i dodajemy warzywa: opaloną cebulkę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy wszystkie warzywa* i żeberka, a do wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i buraczki, które gotujemy 5 minut, a następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaczki i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. * warzywa możemy później wykorzystać do sałatki.
Następnie do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec zupę solimy, dosładzamy cukrem brzozowym, doprawiamy pieprzem, zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną.
Botwinkę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Życzę smacznego! :)
Życzę smacznego! :)