Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25351

Dodano:

Odsłon: 16142

Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami. Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana.

Składniki

  • WYWAR:
  • żeberka wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/3 pora
  • opalona cebulka
  • WARZYWA DO ZUPY:
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały pęczek koperku
  • PRZYPRAWY I DODATKI:
  • cukier brzozowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • sok z cytryny
  • śmietana
  • + jajka ugotowanie na twardo
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy wywar.

    Cebulkę opalamy nad ogniem. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, ściągamy powstały "szum" i dodajemy warzywa: opaloną cebulkę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy około 20 minut.

  2. Po tym czasie wyciągamy wszystkie warzywa* i żeberka, a do wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i buraczki, które gotujemy 5 minut, a następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaczki i gotujemy całość przez kolejne 15 minut.

    * warzywa możemy później wykorzystać do sałatki.

  3. Następnie do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy kolejne 10 minut.

    Na koniec zupę solimy, dosładzamy cukrem brzozowym, doprawiamy pieprzem, zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną.

  4. Botwinkę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Życzę smacznego! :)

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń