Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków. Rodzaj barszczu z dużą ilością liści, łodyg buraka, koperku i czosnku. Do zupy pysznym dodatkiem będą ziemniaki z patelni, podsmażane na maśle i jajko na twardo.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5682
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8897
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7963
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5462
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5682
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8897
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7963
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5462
Składniki
Buraczki z botwiny kroimy drobno, obieramy marchew, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od zagotowania). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo oraz obieramy i gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wrzucamy na masło rozgrzane na patelni, lekko podsmażamy i posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Następnie kroimy liście i łodygi botwinki( dosyć drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min. Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i maggi do smaku. Hartujemy śmietanę( zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i dodajemy do zupy. Na koniec zagęszczamy zupę mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy pozostałym koperkiem. Botwinkowa zupa gotowa! Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy najsmaczniejsza. Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie wiosennego charakteru i oczywiście podsmażane ziemniaki koniecznie jako dodatek do botwiny.