Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą, to jednak świeża, ta pierwsza, majowa jest najlepsza..... Ten przepis na zupę botwinkową z poszetowym jajkiem jest chyba najprostszym z możliwych......
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7216
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2677
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 793
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7216
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2677
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 793
Składniki
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć. Liście posiekać, korzenie pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut. Następnie wlać bulion i sok z cytryny, gotować do miękkości.
W międzyczasie ugotować jajka w koszulkach. W garnku zagotować wodę z octem. Jajka wbić do filiżanek. Gdy woda zacznie się gotować, zamieszać mocno łyżką, żeby powstał wir (zapobiegnie to rozlaniu się białka). Delikatnie przełożyć po jednym jajku do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 3-4 minuty, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek. Podawać z jajkiem.