Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą, to jednak świeża, ta pierwsza, majowa jest najlepsza..... Ten przepis na zupę botwinkową z poszetowym jajkiem jest chyba najprostszym z możliwych......
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38358
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 54
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38358
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 54
Składniki
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć. Liście posiekać, korzenie pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut. Następnie wlać bulion i sok z cytryny, gotować do miękkości.
W międzyczasie ugotować jajka w koszulkach. W garnku zagotować wodę z octem. Jajka wbić do filiżanek. Gdy woda zacznie się gotować, zamieszać mocno łyżką, żeby powstał wir (zapobiegnie to rozlaniu się białka). Delikatnie przełożyć po jednym jajku do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 3-4 minuty, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek. Podawać z jajkiem.