Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą, to jednak świeża, ta pierwsza, majowa jest najlepsza..... Ten przepis na zupę botwinkową z poszetowym jajkiem jest chyba najprostszym z możliwych......
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 444
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 503
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6519
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 579
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 444
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 503
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6519
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 579
Składniki
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze osuszyć. Liście posiekać, korzenie pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut. Następnie wlać bulion i sok z cytryny, gotować do miękkości.
W międzyczasie ugotować jajka w koszulkach. W garnku zagotować wodę z octem. Jajka wbić do filiżanek. Gdy woda zacznie się gotować, zamieszać mocno łyżką, żeby powstał wir (zapobiegnie to rozlaniu się białka). Delikatnie przełożyć po jednym jajku do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 3-4 minuty, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek. Podawać z jajkiem.