Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z pasztecikami

Botwinka z pasztecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47367

Dodano:

Odsłon: 149

Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko
  • 1 suszony podgrzybek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g bigosu
  • olej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
    Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.

    W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
    Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
    Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce.
    Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
    Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.

    Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń