Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po warzywa - szczególnie te młode. Zawsze, gdy widzę piękny pęczek botwinki, postanawiam zrobić pyszną zupę :) Dzisiejsza propozycja, to lekka wariacja na temat botwinki, dziś podaję ją tartą i razem z ziemniakami. Jeden talerz potrafi nasycić i dać poczucie zdrowo najedzonego brzuszka :) Zapraszam na talerz lub dwa...
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5003
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1866
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5003
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1866
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Liście i łodygi botwinki kroimy w paseczki. Wszystkie buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do gotującego się bulionu dodajemy buraki i 1 łyżkę octu. Gotujemy aż buraki będą miękkie. Dodajemy liście i łodygi i gotujemy razem kilka minut. Koperek siekamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie octem. Do śmietany dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Całość przelewamy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 3-5 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ugniecione ziemniaki i mieszamy razem. Ziemniaki wykładamy na głęboki talerz (lub podajemy osobno). Zupę wlewamy do głębokiego talerza (z ziemniakami), dekorujemy śmietaną, jajkiem na twardo i koperkiem. Podajemy gorące. Smacznego! :)