Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas botwinki nadszedł, więc czas na różne zupy z botwinki. Moja zupa z botwinki podana z ugotowanymi na twardo jajkami.
garnek, nóż, tarka, łyżka,
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 709
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 723
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 30
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 709
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 723
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 30
Składniki
Przygotować bulion. Liście botwinki odciąć od buraczków. Liście dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut, Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego , gotującego się bulionu. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki. Gotować do miękkości ziemniaków. Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30 %, dodać posiekany koperek zielony. Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.