Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej - z ziemniakami i koperkiem. Pycha!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 226
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 993
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 226
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 993
Składniki
Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zahartować śmietanę: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy, którą doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i podawać. Dla osób dbających o dietę proponuję wersję bez śmietany. Zupa bez tego dodatku również spakuje wyśmienicie.