Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa ze świeżej botwiny , pysznych świeżych buraków .
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 126
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104471
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9011
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 126
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104471
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9011
Składniki
Botwinkę , natkę pietruszki , koper myję , osuszam i siekam na drobno . Odkładam na bok do miseczki Buraczki obieram , myję i kroję w plasterki lub małe kawałki . Posypuje cukrem i polewam octem , dzięki czemu puszczą sok . Ziemniaki obieram , myję , kroję w kostkę i gotuje w osobnym garnku , w takiej ilości wody aby przykryła ziemniaki . Gotuję do miękkości ze szczyptą soli oraz łyżką masła . Do garnka z około 3 litrami wody wkładam kość . Kiedy woda już wrze , zaczną się zbierać szumy . Zbieram je za pomocą małego siteczka , tak długo aż powierzchnia wody będzie czysta . Kość gotuję około 25 minut . Następnie dodaję obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę , plaster selera oraz obrany korzeń pietruszki . Również wkładam buraczki razem z sokiem , który puściły .Dodaję również pieprz ziarnisty , liście laurowe , ziele angielskie oraz kostkę rosołową . Gotuję jeszcze około 20 minut i wyjmuję kość . Dodaję posiekaną botwinkę z pietruszką oraz koprem . Gotuję na małym ogniu około 15 minut .
Na koniec dodaję ugotowane do miękkości ziemniaki , razem z wodą w której się gotowały . Jeżeli daliśmy jej zbyt dużo można troszkę odlać . Mąkę rozbijam w zimnej wodzie , w ilości około 1/4 szklanki . Mieszając dodaję do zupy. Śmietanę rozbijam z odrobiną wywaru - około 1/4 szklanki i dodaję do zupy . Całość smakuję , jeżeli trzeba doprawiam solą oraz pieprzem . Na koniec dodaję obrany i posiekany ząbek czosnku . Botwinkę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem .