Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka Zupa

Botwinka Zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 1647

Pyszna zupa ze świeżej botwiny , pysznych świeżych buraków .

Składniki

  • Kość wieprzowa na wywar * Pęczek świeżej botwinki
  • 4 średnie buraczki + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka octu jabłkowego
  • Kilka gałązek natki pietruszki * Kilka gałązek świeżego kopru
  • 2 marchewki * 1 korzeń pietruszki * Plaster selera
  • * 4 liście laurowe , 6 ziaren pieprzu , 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • Sól , pieprz mielony , kostka rosołowa warzywna
  • 1 ząbek czosnku * 4 średnie ziemniaki
  • * 1 łyżka prawdziwego masła * 4 jajka ( po 1 na osobę ) ugotowane na twardo . Botwinkę , natkę pietruszki , koper myję , osus
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka Zupa

Przygotowanie

  1. Botwinkę , natkę pietruszki , koper myję , osuszam i siekam na drobno . Odkładam na bok do miseczki

    Buraczki obieram , myję i kroję w plasterki lub małe kawałki . Posypuje cukrem i polewam octem , dzięki czemu puszczą sok .

    Ziemniaki obieram , myję , kroję w kostkę i gotuje w osobnym garnku , w takiej ilości wody aby przykryła ziemniaki . Gotuję do miękkości ze szczyptą soli oraz łyżką masła .

    Do garnka z około 3 litrami wody wkładam kość . Kiedy woda już wrze , zaczną się zbierać szumy . Zbieram je za pomocą małego siteczka , tak długo aż powierzchnia wody będzie czysta . Kość gotuję około 25 minut .

    Następnie dodaję obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę , plaster selera oraz obrany korzeń pietruszki . Również wkładam buraczki razem z sokiem , który puściły .Dodaję również pieprz ziarnisty , liście laurowe , ziele angielskie oraz kostkę rosołową .

    Gotuję jeszcze około 20 minut i wyjmuję kość .

    Dodaję posiekaną botwinkę z pietruszką oraz koprem . Gotuję na małym ogniu około 15 minut .

  2. Na koniec dodaję ugotowane do miękkości ziemniaki , razem z wodą w której się gotowały . Jeżeli daliśmy jej zbyt dużo można troszkę odlać .

    Mąkę rozbijam w zimnej wodzie , w ilości około 1/4 szklanki . Mieszając dodaję do zupy.

    Śmietanę rozbijam z odrobiną wywaru - około 1/4 szklanki i dodaję do zupy . Całość smakuję , jeżeli trzeba doprawiam solą oraz pieprzem . Na koniec dodaję obrany i posiekany ząbek czosnku .

    Botwinkę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 13 maja Tak mam ochotę na tę moją ulubioną zupę ,ale nie widziałem jeszcze botwiny.

Zazdroszczę i gratuluję :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń