Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zgodny z zasadami postu Daniela, diety warzywno - owocowej dr Dąbrowskiej.
Oczyść warzywa, korzeniowe obierz.
Wszystkie pokrój na kawałki - twarde warzywa na mniejsze części - dzięki czemu ugotują się w tym samym czasie co pozostałe.
Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą. Wody powinno być tylko tyle żeby zakryć warzywa. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy (zapamiętaj ile ich było) oraz odrobinę soli, pieprzu, imbiru i domowej wegety (lub zestawu przypraw który lubisz).
Wszystkich przypraw dodawaj z umiarem - zupę "na gotowo" doprawisz po zmiksowaniu.
Gotuj zupę aż warzywa zmiękną.
Teraz część najtrudniejsza - znajdź i wyciągnij wszystkie liście laurowe i ziela angielskie.
Zmiksuj zupę na gładki krem (lub trochę mniej gładki, jeśli tak lubisz albo Twój sprzęt inaczej nie potrafi). Zagotuj zupę ponownie i dopraw do smaku. Powinna być lekko pikantna.
Smacznego.
p.s. Jeśli macie więcej czasu to żeby uniknąć szukania wśród warzyw ziela i liści możecie wcześniej zagotować trochę wody (np. 0,5 l), dodać do niej kilka ziaren ziela angielskiego i ze dwa liście laurowe i gotować je min. 20 minut. Potem tą wodę dodać do przygotowanych warzyw przelewając ją przez sitko.
Można też oczywiście pominąć te przyprawy ;)
Na diecie podajemy bez grzanek :)
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 156
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 156
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Składniki
Oczyść warzywa, korzeniowe obierz. Wszystkie pokrój na kawałki - twarde warzywa na mniejsze części - dzięki czemu ugotują się w tym samym czasie co pozostałe. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą. Wody powinno być tylko tyle żeby zakryć warzywa. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy (zapamiętaj ile ich było) oraz odrobinę soli, pieprzu, imbiru i domowej wegety (lub zestawu przypraw który lubisz). Wszystkich przypraw dodawaj z umiarem - zupę "na gotowo" doprawisz po zmiksowaniu.
Gotuj zupę aż warzywa zmiękną. Teraz część najtrudniejsza - znajdź i wyciągnij wszystkie liście laurowe i ziela angielskie. Zmiksuj zupę na gładki krem (lub trochę mniej gładki, jeśli tak lubisz albo Twój sprzęt inaczej nie potrafi). Zagotuj zupę ponownie i dopraw do smaku. Powinna być lekko pikantna. Smacznego. p.s. Jeśli macie więcej czasu to żeby uniknąć szukania wśród warzyw ziela i liści możecie wcześniej zagotować trochę wody (np. 0,5 l), dodać do niej kilka ziaren ziela angielskiego i ze dwa liście laurowe i gotować je min. 20 minut. Potem tą wodę dodać do przygotowanych warzyw przelewając ją przez sitko. Można też oczywiście pominąć te przyprawy ;) Na diecie podajemy bez grzanek :)
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa grzybowa Bożeny
Zupy
Zupa z zielonych szparagów
Zupy
Zupa z bobem
Zupy
Zupa kurkowa – kremowa i pyszna
Zupa grzybowa Bożeny
Zupa grzybowa to moja ulubiona zupa, którą można ugotować ze świeżych grzybów...
Odsłon: 104
Zupa z zielonych szparagów
Natrafiłam na ten przepis, szukając jakiegoś nowego pomysłu na szparagi, i os...
Odsłon: 91