Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zgodny z zasadami postu Daniela, diety warzywno - owocowej dr Dąbrowskiej.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12579
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13643
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12579
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13643
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Składniki
Oczyść warzywa, korzeniowe obierz. Wszystkie pokrój na kawałki - twarde warzywa na mniejsze części - dzięki czemu ugotują się w tym samym czasie co pozostałe. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą. Wody powinno być tylko tyle żeby zakryć warzywa. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy (zapamiętaj ile ich było) oraz odrobinę soli, pieprzu, imbiru i domowej wegety (lub zestawu przypraw który lubisz). Wszystkich przypraw dodawaj z umiarem - zupę "na gotowo" doprawisz po zmiksowaniu.
Gotuj zupę aż warzywa zmiękną. Teraz część najtrudniejsza - znajdź i wyciągnij wszystkie liście laurowe i ziela angielskie. Zmiksuj zupę na gładki krem (lub trochę mniej gładki, jeśli tak lubisz albo Twój sprzęt inaczej nie potrafi). Zagotuj zupę ponownie i dopraw do smaku. Powinna być lekko pikantna. Smacznego. p.s. Jeśli macie więcej czasu to żeby uniknąć szukania wśród warzyw ziela i liści możecie wcześniej zagotować trochę wody (np. 0,5 l), dodać do niej kilka ziaren ziela angielskiego i ze dwa liście laurowe i gotować je min. 20 minut. Potem tą wodę dodać do przygotowanych warzyw przelewając ją przez sitko. Można też oczywiście pominąć te przyprawy ;) Na diecie podajemy bez grzanek :)