Do góry

Zupy Przepis na:

Brukselkowa.

Brukselkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 962 Ocena: 6674

Dodano:

Odsłon: 1195

Jejku jak ja dawno nie jadłam takiej zupki. W końcu dorwałam brukselkę i nie mogłam jej się oprzeć postanowiłam od razu ugotować moją jedna z ulubionych zup. Kiedyś za czasów pegeerów chodziłam zbierać brukselkę i miałam jej ful za darmo, no ale cóż skończyły się dobre czasy. Dobrze że udało mi się kupić świeżą a nie mrożoną ponieważ świeża ma o wiele lepszy smak.

Składniki

  • 600 g mięsa z indyka,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 łyżka liści pora i selera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 500 g brukselki,
  • 6-8 ziemniaków (zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 165 g śmietany 18 %,
  • 1,5 łyżki np. Vegety lub ziarenek smaku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brukselkowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać mięso z indyka oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać liście pora i selera, przyprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze przygotować brukselkę oczyścić ją i przekroić na pół ( szybciej się ugotuje ). Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać przygotowaną i opłukaną brukselkę gotować na średnim ogniu do miękkości brukselki. W międzyczasie gdy zupa gotuje się z brukselką przygotować śmietanę rozczynić ją z półtorej łyżeczki cukru, szczyptą soli oraz gorącym wywarem do czasu aż nie będzie grudek.

  3. Jak już brukselka w zupie jest miękka dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej oraz przygotowaną śmietanę. Wymieszać zupę szybkim ruchem i chwilę zagotować, zdjąć z ognia. Jeśli ktoś nie lubi śmietany można ugotować czystą zupę.

  4. Zupa wyszła bardzo smaczna, od razu przypomniały mi się lata dzieciństwa i czasy spędzone na pegeerowskich polach jak się pracowało przy zrywaniu brukselki. Niestety te czasy już się nie wrócą a szkoda.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń