Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie od dziś wiadomo, że tajemnica wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania. Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako czysty wywar z położonym na osobnym talerzyku krokietem z naleśników, krokietem z ryżu lub pasztecikiem np. serowym. Bardzo dobrze smakuje oczywiście także z makaronem, warzywami, czy sałatą pokrojoną w paski. Po ugotowaniu mięsa możecie je podać z rosołem lub np. zamrozić - będzie jak znalazł do pasztetu. Jak przygotować domowy bulion wołowy - sprawdzony przepis krok po kroku. Polecam przepis , korzystajcie i ulepszajcie go! Pozdrawiam pięknie :)
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1165
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4329
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 55
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7497
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1165
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4329
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 55
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7497
Składniki
Mięso kroimy w kostkę. Kości i pokrojone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 2 litry) i gotujemy godzinę na wolnym ogniu - przez 20 minut bez przykrycia, następnie pod przykryciem.
Przygotowane warzywa przypiekamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy wraz z przyprawami i pozostałymi składnikami (oprócz białka ) do bulionu i gotujemy następną godzinę.
Bulion przecedzamy przez gęste sito i wlewamy z powrotem do garnka. Białko ubijamy, dodajemy powoli do bulionu i gotujemy 5 minut, przecedzamy przez płótno, studzimy, schładzamy w lodówce, następnie usuwamy tłuszcz z powierzchni, ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)