Do góry

Zupy Przepis na:

Buraczkowa na żeberkach

Buraczkowa na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 408

Jejku jak żałuję że zdjęcia nie okazują faktycznego koloru zup, buraczkowa wyszła mi tak piękna że aż sama byłam zaskoczona. Za każdym razem ten kolor jest bardziej nasilony. Jak już wiecie jestem zupo maniaczką a zwłaszcza mój mąż on nie może wytrzymać jak nie ma zupy ale ja nie będę gotowała dwóch dań tylko po to aby się zmarnowało nienawidzę marnowania jedzenia, w tych czasach na wszystkim niestety trzeba oszczędzać.

Składniki

  • 600 g żeberek,
  • 5 buraków czerwonych 550 g,
  • 4 małe marchewki 200 g,
  • 1 mały korzeń selera 100 g,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 3/4 kubka śmietany (kubek 330 ml),
  • 1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 pęczek natki pietruszki 30 g.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczkowa na żeberkach

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać żeberka buraki obrane umyte i przekrojone na pół, marchew pokrojoną dowolnie, por pokrojony w kółka oraz seler pokrojony w plastry. Całość od zagotowania gotować do miękkości żeberek i buraków. Jak już buraki są miękkie wyjąć je aby ostygły.

  2. Jak już mamy wyjęte buraki wsypać przyprawę z solą i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotować do miękkości ziemniaków. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej wlać ocet i wsypać cukier, wymieszać i poczekać aby puściły sok.

  3. Gdy ziemniaki są już w wywarze miękkie dodać przygotowane buraczki i dosłownie chwilkę pogotować na bardzo wolnym ogniu. Następnie wkroić drobno natkę pietruszki i zamieszać całość.

  4. W czasie gdy zupa na wolnym ogniu lekko się gotuje śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy tak aby nie było grudek.

  5. Zalać zupę przygotowaną wcześniej śmietaną szybkim ruchem wymieszać łyżką aby się nie zważyła i lekko całość zagotować dodając na koniec pieprz. Zdjąć z ognia. Zupa w garnku z pieprzem jest najbardziej podobna do oryginału koloru zupy.

  6. Zupa wyszła bardzo smaczna smak nie za kwaśny i nie za słodki taka w sam raz. Tu również kolor pasujący oryginałowi. Szkoda że w salaterce nie jest podobna do oryginału ale już nic na to nie poradzę tak po prostu zrobiło zdjęcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń