Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jejku jak żałuję że zdjęcia nie okazują faktycznego koloru zup, buraczkowa wyszła mi tak piękna że aż sama byłam zaskoczona. Za każdym razem ten kolor jest bardziej nasilony. Jak już wiecie jestem zupo maniaczką a zwłaszcza mój mąż on nie może wytrzymać jak nie ma zupy ale ja nie będę gotowała dwóch dań tylko po to aby się zmarnowało nienawidzę marnowania jedzenia, w tych czasach na wszystkim niestety trzeba oszczędzać.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 22
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 293
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2609
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14403
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 22
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 293
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2609
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14403
Składniki
Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać żeberka buraki obrane umyte i przekrojone na pół, marchew pokrojoną dowolnie, por pokrojony w kółka oraz seler pokrojony w plastry. Całość od zagotowania gotować do miękkości żeberek i buraków. Jak już buraki są miękkie wyjąć je aby ostygły.
Jak już mamy wyjęte buraki wsypać przyprawę z solą i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotować do miękkości ziemniaków. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej wlać ocet i wsypać cukier, wymieszać i poczekać aby puściły sok.
Gdy ziemniaki są już w wywarze miękkie dodać przygotowane buraczki i dosłownie chwilkę pogotować na bardzo wolnym ogniu. Następnie wkroić drobno natkę pietruszki i zamieszać całość.
W czasie gdy zupa na wolnym ogniu lekko się gotuje śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy tak aby nie było grudek.
Zalać zupę przygotowaną wcześniej śmietaną szybkim ruchem wymieszać łyżką aby się nie zważyła i lekko całość zagotować dodając na koniec pieprz. Zdjąć z ognia. Zupa w garnku z pieprzem jest najbardziej podobna do oryginału koloru zupy.
Zupa wyszła bardzo smaczna smak nie za kwaśny i nie za słodki taka w sam raz. Tu również kolor pasujący oryginałowi. Szkoda że w salaterce nie jest podobna do oryginału ale już nic na to nie poradzę tak po prostu zrobiło zdjęcia.