Do góry

Zupy Przepis na:

Buraczkowa z fasolą biały Jaś.

Buraczkowa z fasolą biały Jaś.

Autor:

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 4122

Dodano:

Odsłon: 152

Dziś piątek a ja miałam ochotę na zupę buraczkową z fasolą, to jedna z moich ulubionych zup. I nie chwaląc się zawsze wychodzi mi piękny kolor, szkoda że nie jest oryginalny na zdjęciach ale podobny. Pewnie u większości z was jest dziś ryba u mnie niestety nie bo wolałam zupkę. Na tak ponury dzień jak dziś taka zupka w sam raz, jak to mój mąż mówi " świetna rozgrzewająca zupa " nie wiem co ma na myśli chyba tylko dlatego że gorąca.

Składniki

  • 2 kości schabowe (specjalne na zupy),
  • 2 buraki 500 g,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 korzeń pietruszki 100 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od ich wielkości i gęstości zupy),
  • 1 łyżka liści selera i pora,
  • 4 łyżeczki cukru (do buraków),
  • 3 łyżki octu (również do buraków),
  • 2 puszki fasoli biały Jaś 240 g (bez zalewy),
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 1 śmietana 30 % 200 g,
  • 1-2 łyżki ziarenka smaku lub Vegeta.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczkowa z fasolą biały Jaś.

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć kości schabowe ( ja miałam akurat mrożone ), dodać pokrojoną dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w mniejsze części buraki. Wlać 2 litry wody i gotować do miękkości warzyw, buraków oraz mięsa na kościach. Gdy buraki są już miękkie wyjąć je aby ostygły, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście pora i selera. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje a buraki ostygły. Wtedy buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, wsypać cukier wlać ocet i wymieszać. Odstawić na jakiś czas aby przygotowane buraki puściły sok.

  3. Jak już przygotowaliśmy buraki i czekamy na puszczenie soków a ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać samą fasolę bez zalewy, chwilkę zagotować. Następnie dodać drobno pokrojona natkę pietruszki i pogotować na wolnym ogniu do czasu aż natka lekko zmięknie. Gdy już dość się pogotowała zupa z natką przełożyć do zupy buraczki przygotowane i lekko zagotować na wolnym ogniu.

  4. Do zagotowanej zupy z dodanymi burakami wlać śmietanę, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i doprawić jeszcze według swego smaku ziarenkami smaku lub Vegetą, jeśli będzie mało octu również doprawić według swego smaku. Mi według przepisu jaki podałam wyszła w sam raz. Zagotować chwilkę ze śmietana i odstawić z ognia.

  5. Zupka wyszła bardzo smaczna jeśli ktoś nie lubi włoszczyzny czyli zielonego można pominąć. Ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zielonej natki pietruszki. Tak samo rosół czy inne zupy muszą u mnie mieć zieleninę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń