Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś piątek a ja miałam ochotę na zupę buraczkową z fasolą, to jedna z moich ulubionych zup. I nie chwaląc się zawsze wychodzi mi piękny kolor, szkoda że nie jest oryginalny na zdjęciach ale podobny. Pewnie u większości z was jest dziś ryba u mnie niestety nie bo wolałam zupkę. Na tak ponury dzień jak dziś taka zupka w sam raz, jak to mój mąż mówi " świetna rozgrzewająca zupa " nie wiem co ma na myśli chyba tylko dlatego że gorąca.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 20
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 306
Pychota. Polecam.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27611
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 20
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 306
Pychota. Polecam.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27611
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Składniki
Do garnka włożyć kości schabowe ( ja miałam akurat mrożone ), dodać pokrojoną dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w mniejsze części buraki. Wlać 2 litry wody i gotować do miękkości warzyw, buraków oraz mięsa na kościach. Gdy buraki są już miękkie wyjąć je aby ostygły, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liście pora i selera. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje a buraki ostygły. Wtedy buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, wsypać cukier wlać ocet i wymieszać. Odstawić na jakiś czas aby przygotowane buraki puściły sok.
Jak już przygotowaliśmy buraki i czekamy na puszczenie soków a ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać samą fasolę bez zalewy, chwilkę zagotować. Następnie dodać drobno pokrojona natkę pietruszki i pogotować na wolnym ogniu do czasu aż natka lekko zmięknie. Gdy już dość się pogotowała zupa z natką przełożyć do zupy buraczki przygotowane i lekko zagotować na wolnym ogniu.
Do zagotowanej zupy z dodanymi burakami wlać śmietanę, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i doprawić jeszcze według swego smaku ziarenkami smaku lub Vegetą, jeśli będzie mało octu również doprawić według swego smaku. Mi według przepisu jaki podałam wyszła w sam raz. Zagotować chwilkę ze śmietana i odstawić z ognia.
Zupka wyszła bardzo smaczna jeśli ktoś nie lubi włoszczyzny czyli zielonego można pominąć. Ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zielonej natki pietruszki. Tak samo rosół czy inne zupy muszą u mnie mieć zieleninę.