Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, choć zupełnie inna, niż nasza tradycyjna – chińska zupa grzybowa była dawniej ulubioną zupą naszego syna. Nie wiem, jak jest teraz, bo dawno jej nie jedliśmy. Ale w związku z obchodami Chińskiego Nowego Roku przypomniałam sobie o niej. Jest bardzo łatwa do przygotowania, choć trzeba mieć kilka niecodziennych produktów, które na szczęście teraz łatwo można zdobyć. Chiński makaron ryżowy lub sojowy (a właściwie – z fasolki mung), sos sojowy i suszone lub świeże grzyby mun (w Polsce znane jako uszaki bzowe) mogą sprawić nieco kłopotu, ale resztę na pewno masz w domu lub w pobliskim warzywniaku.
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 369
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 173
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 203
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 267
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 369
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 173
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 203
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 267
Składniki
Suszone grzyby namocz na 2-3 godziny, osobno borowiki i osobno grzyby mun. Jeśli masz świeże uszaki bzowe, to oczyść je z wszelkich paprochów i wypłucz bardzo dokładnie.
Odcedzone lub świeże grzyby pokrój w paski.
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
Marchewki umyj, obierz i pokrój „w zapałkę”. Por opłucz i przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pokrojony por włóż do sitka i raz jeszcze porządnie wypłucz, aby pozbyć się ewentualnych resztek piasku.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć pokrojone warzywa i pieczarki. Podsmażaj razem przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dorzuć pokrojone suszone grzyby. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aby składniki nieco zmiękły.
Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć makaron.
Dla wygody możesz go trochę połamać przed dodaniem do rondla, ale jeśli jesz zupę noworoczną, to makaron powinien być jak najdłuższy.
Przypraw zupę sosem sojowym do smaku, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na 5 minut. W tym czasie makaron napęcznieje i nabierze pełnej elastyczności, a zupa zgęstnieje.
Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz oraz pieprz cayenne lub ostry sos do smaku. Chińska zupa grzybowa nie powinna być bardzo ostra, żeby nie został zagłuszony smak grzybów.
Podaj zupę, rozlewając ją do miseczek lub głębokich talerzy. Już na talerzach posyp odrobiną zielonego szczypioru, który bardzo dobrze komponuje się ze smakiem zupy i pięknie ją ozdabia. Smacznego!