Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik

Chłodnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 898

Dodano:

Odsłon: 10387

Z chłodnikiem to jest śmieszna sprawa. Gdy byłam dzieckiem jadłam chłodnik, który robiła moja babcia, jednak nie był to taki chłodnik jaki ma większość ludzi w głowie gdy słyszy tą nazwę. Mój chłodnik to była najpyszniejsza na świecie zupa owocowa, podawana w letniej temperaturze z grzankami lub sucharkiem. Oj tak, nawet nie wyobrażacie sobie jak długo byłam przekonana, że chłodnik to jest właśnie to. Kiedyś nieświadoma błędu chciałam go zjeść i byłam wielce rozczarowanym i zasmuconym małym dzieckiem jak dostałam zimną zupę z botwinki. Wtedy chyba zbuntowałam się i klasyczny chłodnik litewski przestałam lubić. Po kilku latach przekonałam się jednak do tej zupy i okazało się, że robiona z odpowiednich proporcji jest naprawdę pyszna, chociaż nadal zupy na zimno to nie jest coś za co oddam życie.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 390g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 350ml bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 2,5 łyżki koperku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik

Przygotowanie

  1. Botwinkę oczyścić i pokroić i ugotować w bulionie z sokiem cytrynowym.

    Gotowy wywar schłodzić w lodówce.

    Do jogurtu dodać pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pokrojonego ogórka i posiekany koperek oraz szczypiorek.

    Do jogurtu dodać schłodzony wywar z botwinki i wszystko wymieszać.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
    Schłodzić w lodówce 2-3 godziny aż smaki się przejdą.

    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klaudia7 29 lipca 2014 A czy liście i łodygę też wkrajać do chłodnika?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

btylza 22 lutego 2014 Ja podobnie jak panterB2 zamiast jogurtu używam kefiru. moja Mamusia pochodziła z kresów wschodnich i specjalizowała się w takim chłodniku. Do niego podawała ,,kraszone" boczkiem ziemniaczki. Miłe wspomnienia z dzieciństwa.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 stycznia 2014 Na pewno bardzo smaczne,chociaż ja robię chłodnik trochę inaczej-nie na jogurcie,tylko kwaśnym mleku i śmietanie oraz oprócz botwiny na zakwasie buraczanym (domowym),a jako dodatek szyjki rakowe. Jeśli zainteresuje Cie mój przepis,to służę radą.Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń