Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest idealny na upalne letnie dni – świeży, smaczny, lekki i szybki do wykonania. Jest klasycznym przepisem na chłodnik, który nigdy się nie znudzi.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 145
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4196
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 145
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4196
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy buraczki i kroimy je w kostkę, a liście wraz z łodygami siekamy. Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy bulion warzywny. Wkładamy do niego pokrojone buraczki, posiekane liście wraz z łodygami. Doprowadzamy wywar do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy warzywa przez 10 minut. Studzimy.
Pozostałe warzywa: ogórki, rzodkiewki i czosnek oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Część ziół odkładamy do dekoracji chłodnika przed podaniem.
Do wystudzonego wywaru z botwinki dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewkę i czosnek. Blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy maślankę i kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce i dodajemy jajka ugotowane na twardo przed podaniem. Dekorujemy koperkiem i szczypiorkiem.