Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zdrowy, pyszny, lekki i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa, która przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2399
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 497
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1330
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2399
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 497
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1330
Składniki
Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i studzimy zawartość.
Rzodkiewkę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Koperek oraz szczypiorek drobno siekamy.
W garnku lub większej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy.
Zupę na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.
Buraczki z botwinką możemy ugotować w bulionie dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.