Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zdrowy, pyszny, lekki i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa, która przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 21
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12949
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 130
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 21
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12949
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 130
Składniki
Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i studzimy zawartość.
Rzodkiewkę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Koperek oraz szczypiorek drobno siekamy.
W garnku lub większej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy.
Zupę na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.
Buraczki z botwinką możemy ugotować w bulionie dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.