Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik w wersji fusion

Przepis dnia 2021-08-09
Chłodnik w wersji fusion

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2157

Dodano:

Odsłon: 363

Zupy podawane na zimno popularne są w wielu krajach Świata np. Bułgarii - Tarator, w Rosji - Okroszka, czy w Hiszpanii - Gazpacho. Popularny u nas w Polsce chłodnik buraczkowy podałam z avocado oraz posypałam pikantnymi listkami rukoli dzięki czemu nie tylko wygląda restauracyjne, ale tak też smakuje. W prosty sposób z ogólnodostępnych składników otrzymujemy danie, przywołujące wakacyjne wspomnienia z Francji, Włoch czy Meksyku.

Składniki

  • 500 ml soku od kiszenia botwinki (przepis na blogu)
  • 200 g Crème fraîche lub średnio ukwaszonej wiejskiej śmietany
  • pęczek koperku
  • Sos worcestershire
  • burak
  • do podania ugotowane jajka od szczęśliwych kur
  • avocado
  • rzodkiewka w plasterkach
  • młody buraczek w plasterkach
  • młode listki rukoli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik w wersji fusion

Przygotowanie

  1. Crème fraîche mieszamy z sokiem od kiszenia botwinki. Dodajemy buraczka pokrojonego w w drobną zapałkę lub startego na tarce. Następnie dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

    Dobrze schłodzony chłodnik podajemy z cienko pokrojonym avocado, cienkimi plasterkami rzodkiewki, buraczka, listkami rukoli oraz ugotowanym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń