Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 47998

Dodano:

Odsłon: 1872

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki

  • 1 l kefiru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek botwiny
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy.
    Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń