Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z pora

Chłodnik z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 1517

Pyszny i kremowy chłodnik prosto z Francji.

Składniki

  • por (biała część) 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ziemniaki 3 szt,
  • śmietana 30% 150 ml,
  • bulion warzywny 750 ml,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik z pora

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować do miękkości w bulionie, ostudzić. Pory pokroić na plasterki, cebulę obrać i posiekać i razem zeszklić na oleju.

  2. Por i cebulę dodać do ugotowanych ziemniaków. Dodać również śmietanę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Zupę zblendować na jednolity krem i schłodzić w lodówce. Następnie przelać na talerze i przed podaniem polać oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń