Do góry

Zupy Przepis na:

Chłopska kartoflanka

Chłopska kartoflanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4395

Dodano:

Odsłon: 5012

Chłopska, bo każdy chłop ją chętnie zje i prawie każdy ją ugotuje. Chłopska - bo warzywna, ale sycąca. Kartoflanka - bo z ziemniaków.

Składniki

  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • duża cebula
  • biała część pora
  • ćwiartka selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • ew. kilka plastrów boczku (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • duża łyżka majeranku
  • duża szczypta cząbru
  • łyżeczka kminku
  • ok. 1,5 - 2 l wywaru warzywnego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa pokrój w kostkę (marchewkę, pietruszkę i seler - dość małą), por i pieczarki w plastry.
    W dużym garnku o grubym dnie rozpuść tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i por. Jeżeli dodajesz boczek - to dodaj go razem z cebulą (pokrojony w drobną kostkę).

  2. Dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Smaż na dość mocnym ogniu, aż ziemniaki zaczną przywierać do dna. Dodaj pieczarki i posiekany grubo, zgnieciony czosnek

  3. Zalej warzywa gorącym bulionem. W przypadku braku bulionu - może być woda, ale dodaj wtedy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie.
    Zagotuj i dodaj przyprawy - roztarty w dłoni majeranek i cząber oraz kminek.
    Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Podawaj posypane obficie zieleniną - najlepiej koperkiem lub pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń