Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1470
Dodano: 15.01.2021
Odsłon: 1616
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie brązowy i chrupiący. Usmażony boczek wyciągnąć na talerz, odłożyć.
W garnku roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dolać bulion, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać liście laurowe.
Gotować na małym ogniu około 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dołożyć małże i odłożony boczek, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 15 styczniaZgłoś do usunięcia
Świetny zestaw smaków!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 15 styczniaZgłoś do usunięcia
super:)1 Kto głosował? | Odpowiedz