Do góry

Zupy Przepis na:

chowder z Nowej Anglii

chowder z Nowej Anglii

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 1616

New England chowder to pożywna zupa z małżami, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Bardzo polecam.

Składniki

  • ziemniaki - 3 szt
  • wędzony boczek pokrojony w kostkę - 150 g
  • małże mrożone - 300 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • bulion rybny lub warzywny - 750 ml
  • liście laurowe - 2-3 szt
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
chowder z Nowej Anglii

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie brązowy i chrupiący. Usmażony boczek wyciągnąć na talerz, odłożyć.

  2. W garnku roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dolać bulion, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać liście laurowe.

  3. Gotować na małym ogniu około 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dołożyć małże i odłożony boczek, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń