Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
New England chowder to pożywna zupa z małżami, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Bardzo polecam.
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 347
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 74
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 48
Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
Odsłon: 347
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 74
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 48
Składniki
W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie brązowy i chrupiący. Usmażony boczek wyciągnąć na talerz, odłożyć.
W garnku roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dolać bulion, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać liście laurowe.
Gotować na małym ogniu około 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dołożyć małże i odłożony boczek, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.