Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
New England chowder to pożywna zupa z małżami, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Bardzo polecam.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6226
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1918
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6226
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1918
 
         
         
                Składniki
W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie brązowy i chrupiący. Usmażony boczek wyciągnąć na talerz, odłożyć.
W garnku roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dolać bulion, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać liście laurowe.
Gotować na małym ogniu około 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dołożyć małże i odłożony boczek, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.