Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
New England chowder to pożywna zupa z małżami, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Bardzo polecam.
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 51
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 51
Zapiekanka drwala jest sycąca, a do tego łatwo ją przygotować z prostych skła...
Odsłon: 1364
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 25
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 51
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 51
Zapiekanka drwala jest sycąca, a do tego łatwo ją przygotować z prostych skła...
Odsłon: 1364
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 25
Składniki
W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie brązowy i chrupiący. Usmażony boczek wyciągnąć na talerz, odłożyć.
W garnku roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dolać bulion, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać liście laurowe.
Gotować na małym ogniu około 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dołożyć małże i odłożony boczek, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.