Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5920
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 637
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5920
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 637
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Składniki
Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę. Cebule i czosnek kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko się zarumienią. Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne. Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.