Do góry

Zupy Przepis na:

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 777

Dodano:

Odsłon: 582

Ciecierzyca przygotowana jak fasolka po bretońsku jest wyśmienitym, bardzo smacznym i sycącym daniem jednogarnkowym.

Składniki

  • 25 dag ciecierzycy
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg kiełbasy śląskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny.

  2. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.

  3. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć.

  4. Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości.

  5. Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut.

    Podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 04 marca 2018 Super przepis! Dzieki za idee na jutrzejszy obiad.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 marca 2018 Super, takie garnki też często robimy :)
Pycha :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń