Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybka, pyszna zupa, banalna w przygotowaniu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3809
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414560
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2338
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3809
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414560
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2338
Składniki
Do miski dodajemy wszystkie składniki klopsów i dobrze mieszamy. Formujemy klopsiki powinniśmy otrzymać około 18/24 klopsików, w zależności od tego, jak duże je robimy. Wkładamy klopsiki do lodówki i czekamy, aż można je dodać do zupy. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, marchewkę i seler (pokrojone w kostkę) do garnka i smażymy przez około 5 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie i stanie się półprzezroczysta.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy klopsiki, pojedynczo. Gotujemy przez około 15-20 minut (jeśli zrobimy mniejsze to krócej) do momentu, aż mięso i ryż będą ugotowane. Po ugotowaniu wypłyną na wierzch. Dodajemy sok z cytryny i lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypujemy zieleniną. Smacznego! :)