Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślicie że czarninę gotuje się tylko na kaczce czy gęsi ? otóż nie dziś właśnie ugotowałam tą zupę z mojego pomysłu a mianowicie tak : krew oczywiście kacza a wywar ugotowany został na kościach schabowych oraz udkach drobiowych
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte kości schabowe oraz udka kurczaka następnie wkroić obrane i umyte warzywa czyli marchew, korzeń pietruszki, mały kawałek selera oraz cały mały por. Całość zagotować zebrać powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym do pełnej miękkości mięsa w czasie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liście laurowe i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał wywar gotujemy podobnie jak rosół. Pod koniec gdy już mięso jest wystarczająco miękkie dodać opaloną cebulę i jeszcze chwilę pogotować, mięso wyjąć do salaterki a w międzyczasie przygotować krew wsypać do niej mąkę dodać ocet i cukier według swego smaku, tak przygotowaną wlać do gotującego się wywaru, zwiększyć ogień pod garnkiem i cały czas mieszając aby krew się nie zważyła zagotować a po chwili gotować przez 5 do 10 minut na średnim ogniu
Moją ugotowaną biedną czarninę podałam z ugotowanym osobno makaronem, można ją zajadać z ziemniakami, ryżem lub szarymi kluskami my akurat z szarymi nie lubimy inne opcje jak najbardziej tak. Czarninę się lubi lub jej się nienawidzi, my akurat ją bardzo lubimy i jeśli ktoś z nielubiących tą zupę komentuje obraźliwie to znaczy że albo się nie zna albo nie jadł dobrze ugotowanej. Wystarczy ją dobrze doprawić i pilnować aby krew się nie zważyła bo to najważniejsze są ludzie którzy lubią czarninę z wiśnią lub suszonym owocami my jednak wolimy zwykłą tradycyjną tak jak gotowały nasze babcie