Do góry

Zupy Przepis na:

Czarninę z gęsi.

Czarninę z gęsi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1080

Dodano:

Odsłon: 176

Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mnie " matka może byś ugotowała czarninę tak dawno nie było " . I rad nie rad zrobiłam tym bardziej że sama ją uwielbiam.

Składniki

  • Porcje gęsi,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • korzenie pietruszki ( u mnie małe bo swojska z działki ),
  • 2 duże liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • sól i ocet według swego smaku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki krwi.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 3 litry wody dodać umyte mięso z gęsi u mnie (kuper, skrzydła, łapki, szyja, wątroba, serce i żołądek), marchew przekrojoną oraz ziela angielskie i liście laurowe, od zagotowania gotować na wolnym ogniu jak rosół około 3 godzin.

  2. Dodając w międzyczasie suszone warzywa i doprawiając do smaku solą lub przyprawą w formie jarzynki jaką kto lubi.

  3. Jak już mięso jest miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować.

  4. Następnie do rosołu dodać krew rozprowadzoną z mąką i energicznym ruchem mieszać aby krew się nie zważyła, dodać cukier oraz ocet według swego smaku .

  5. Podałam z ziemniakami całymi bo tak uwielbiamy a na wieczór lub jutro będę miała z makaronem drobnym, można też z ryżem lub kluchami ale ja osobiście z kluchami nie lubię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 28 października Nigdy nie jadłam, ale mam nadzieję kiedyś spróbować Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń