Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeska zupa z kapusty, nazywana kyselicą, pochodzi z Morawskiej Wołoszczyzny. Podobna jest nieco do polskiego kapuśniaku, od którego różni się przede wszystkim dodatkiem śmietany. Choć to danie, którym niegdyś żywili się najbiedniejsi, dziś – jak to często z takimi potrawami bywa – podaje się je w najlepszych restauracjach.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8258
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2829
Polecam.
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 433
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8258
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2829
Polecam.
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 433
Składniki
Poszatkuj kapustę. Pokrój w kostkę obrane ziemniaki. W kostkę pokrój także kiełbasę, a boczek w słupki. Posiekaj drobno cebulę i ząbki czosnku.
W garnku z grubym, nieprzywierającym dnem podsmaż boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dołóż ziemniaki, kiełbasę, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Smaż przez chwilę, po czym oprósz składniki mąką i dokładnie wymieszaj.
Dołóż do garnka kapustę. Smaż, co pewien czas mieszając, przez około 3 minuty.
Dodaj do garnka kminek, mielone papryki i grzyby. Zalej zawartość garnka wodą – tak, by składniki znalazły się kilka centymetrów pod jej powierzchnią. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, co pewien czas mieszając.
Wlej do garnka śmietanę i wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Czeski kapuśniak smakuje najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa lub z grzankami.