Do góry

Zupy Przepis na:

Dan dan noodles. Smaczna zupa z Syczuanu

Dan dan noodles. Smaczna zupa z Syczuanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 756

Dodano:

Odsłon: 445

Wariacja na temat jednej z najpopularniejszych potraw z Syczuanu

Składniki

  • 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 cm korzenia imbiru, startego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki ciemnego octu winnego
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 250 g makaronu noodles
  • 1 brokuł, pokrojony na małe kawałki
  • 2 marchewki, pokrojone w talarki
  • cebula dymka, zielona część, kolendra - do przybrania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dan dan noodles. Smaczna zupa z Syczuanu

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić na boku.

  2. Składniki bulionu wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia.


    -1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    -3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    -2 cm korzenia imbiru, startego
    -1 łyżka cukru




    W międzyczasie składniki sosu do bulionu połączyć ze soba.

    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka mąki
    2 łyżki pasty tahini
    3 łyżki ciemnego octu winnego
    1 łyżka pasty chili
    1 łyżka oleju sezamowego

  3. Do gotującego bulionu wrzucić brakuła i marchewkę, gotować 2 minuty, dodać sos do bulionu. Gotować kolejne 2-3 minuty. Dodać ugotowany makaron, gotować nie dłużej niż 1 minutę.

  4. Udekorować dymką i kolendrą, podawać natychmiast.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń