Do góry

Zupy Przepis na:

Delikatna zupa kalafiorowa

Delikatna zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 872

Dodano:

Odsłon: 3383

Przepis na dobrą letnia zupa, którą możemy jeść przez cały rok, to zupa kalafiorowa. Przepis na tę białą, pyszną, odżywczą zupę szybko zapada w pamięć, ponieważ wykonuje się ją według prostego schematu. Nie oznacza to jednak, że smakuje tak samo jak inne. Oto mój przepis na tę dobrą zupę.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 udko kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 100g ciemnego makaronu ( opcjonalnie)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora ( zielona część)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę natomiast ziemniaki w odrobinę większą. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Zalać udko wodą ( około 1,5l). Gotujemy i usuwamy szumowiny.Dadajemy czosnek ziele angielskie i liść laurowy.
    Następnie dodajemy włoszczyznę i gotować do miękkości.Po około 10 min wrzucamy ziemniaki, a po następnych 10 kalafiora.
    Czas na dodanie śmietany. Wcześniej trzeba zupę zahartować. W tym celu do osobnego naczynia odlewamyj odrobinę zupy i mieszamy ją ze śmietaną, następnie z powrotem wlewamy całość do garnka i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.
    Porada
    Można ją podawać również z makaronem. Przepis na nią jest uniwersalny. W ten sam bowiem sposób możeemy wykonać też zupę ogórkową czy pomidorową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń