Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z drobiu, zabielana słodką śmietanką.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 227
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 227
Składniki
Sposób przyrządzenia Rosół lub wywar drobiowo- warzywny podgrzewamy mocno, dodajemy koncentrat pomidorowy, lekko mieszamy do rozpuszczenia koncentratu. Następnie dodajemy cukier. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy lane ciasto. Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się zupę, mieszając zupę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), robiąc miejsce dla lejących się klusek. Gotujemy zupę z kluseczkami jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną pietruszką. Gotowe !
Pomidorowa to zupa kwaśna, dlatego dodajemy trochę cukru , aby zrównoważyć kwaskowy smak. Można zamiast cukru dodać zmiksowaną marchewkę z rosołu, która zagęści trochę zupę i ją dosłodzi. Ambitne gospodynie, które robią zaprawy na zimę mogą użyć własnych pomidorów, zupa będzie wówczas bardzo tradycyjna. Słodką śmietankę można zastąpić ukwaszoną, ale koniecznie trzeba ją zahartować przed wlaniem do zupy( pomidorowa będzie wyrazista ).