Do góry

Zupy Przepis na:

Domowa zupa jarzynowa na żeberkach

Domowa zupa jarzynowa na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6850

Dodano:

Odsłon: 7453

Pyszna, zdrowa i sycąca zupa ze świeżych warzyw.

Składniki

  • 1 kg żeberek wędzonych
  • 4 ziemniaki
  • Cebula biała
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 7 brukselek
  • kilka różyczek kalafiora
  • groszek mrożony
  • 20 dag zielonej fasolki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • lubczyk
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dusimy na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny.

  2. Gdy wywar będzie już esencjonalny dodajemy warzywa. Możemy kupić gotową mieszankę warzyw mrożonych, ale ja dodatkowo dodaję od zupy jeszcze ziemniaki i cebulę, a na koniec gotowania mrożony groszek (żeby nie stracił koloru i pozostał chrupiący).

  3. Jeśli nie macie gotowej mieszanki warzyw to na początek dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewkę i pietruszkę a w drobną kosteczkę cebulę. Brukselkę i fasolkę dodajemy w całości a kalafior dzielimy na mniejsze cząstki.

  4. Przyprawiamy pieprzem, lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki i gotujemy nadal na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

  5. Gdy warzywa będą już miękkie, wyłączamy ogień i dodajemy mrożony groszek. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i solimy zupę do smaku.

  6. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym chlebem.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń