Zupy Przepis na:
Domowa zupa jarzynowa na żeberkach

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6850
Dodano: 13.08.2016
Odsłon: 7453
Składniki
- 1 kg żeberek wędzonych
- 4 ziemniaki
- Cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 7 brukselek
- kilka różyczek kalafiora
- groszek mrożony
- 20 dag zielonej fasolki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- lubczyk
- Koperek
- Natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dusimy na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny.
-
Gdy wywar będzie już esencjonalny dodajemy warzywa. Możemy kupić gotową mieszankę warzyw mrożonych, ale ja dodatkowo dodaję od zupy jeszcze ziemniaki i cebulę, a na koniec gotowania mrożony groszek (żeby nie stracił koloru i pozostał chrupiący).
-
Jeśli nie macie gotowej mieszanki warzyw to na początek dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewkę i pietruszkę a w drobną kosteczkę cebulę. Brukselkę i fasolkę dodajemy w całości a kalafior dzielimy na mniejsze cząstki.
-
Przyprawiamy pieprzem, lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki i gotujemy nadal na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
-
Gdy warzywa będą już miękkie, wyłączamy ogień i dodajemy mrożony groszek. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i solimy zupę do smaku.
-
Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym chlebem.
-
Smacznego! :)
Komentarze do przepisu (0)