Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe flaki. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne i idealne na chłodne dni, polecam!
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11969
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 886
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 113
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2895
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11969
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 886
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 113
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2895
Składniki
Szklanka - 250 ml Gotowe flaki opłukać w ciepłej wodzie. Moczyć potem je w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie przełożyć flaki do nowego garnka, zalać zimną wodą i gotować około 5 minut. Po zagotowaniu odlać wodę. Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut. Odlać wodę i przelać nową wrzącą wodą. Jeśli mamy surowe flaki to należy je oczyścić i obgotować. Opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotować (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu flaki przepłukać. Pozbędziemy się wtedy przykrego zapachu. W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku ugotować rosół. Zalać wołowinę wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Obgotowane i opłukane flaki zalać wywarem z mięsa. Dodać ziele angielskie, kostkę bulionu wołowego, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i postawić na niewielkim ogniu.
Pokroić warzywa na słupki i talarki według uznania, wrzucić do garnka i wszystko gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Na koniec dodać gałkę muszkatołową, przyprawę do flaków, maggi i pieprz. Gotować jeszcze tak około 20 minut. Zrobić zasmażkę. Masło roztopić na patelni, wrzucić mąkę, zamieszać. Jak się zrumieni dodać szklankę wywaru z gotujących się flaków. Dobrze wymieszaną zawartość przelać do garnka. Dodać sól do smaku i wymieszać, gotowe! Flaki podawać z kromką dobrego chleba. Smacznego!