Do góry

Zupy Przepis na:

Domowe flaki

Domowe flaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 573

Dodano:

Odsłon: 726

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe flaki. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne i idealne na chłodne dni, polecam!

Składniki

  • 1,5 kg flaków wołowych lub wieprzowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por lub cebula
  • około 500 g wołowiny z kością
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • przyprawa do flaków
  • maggi w płynie
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowe flaki

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Gotowe flaki opłukać w ciepłej wodzie. Moczyć potem je w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie przełożyć flaki do nowego garnka, zalać zimną wodą i gotować około 5 minut. Po zagotowaniu odlać wodę. Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut. Odlać wodę i przelać nową wrzącą wodą.

    Jeśli mamy surowe flaki to należy je oczyścić i obgotować. Opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotować (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu flaki przepłukać. Pozbędziemy się wtedy przykrego zapachu.

    W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku ugotować rosół. Zalać wołowinę wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Obgotowane i opłukane flaki zalać wywarem z mięsa. Dodać ziele angielskie, kostkę bulionu wołowego, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i postawić na niewielkim ogniu.

  2. Pokroić warzywa na słupki i talarki według uznania, wrzucić do garnka i wszystko gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Na koniec dodać gałkę muszkatołową, przyprawę do flaków, maggi i pieprz. Gotować jeszcze tak około 20 minut.

    Zrobić zasmażkę. Masło roztopić na patelni, wrzucić mąkę, zamieszać. Jak się zrumieni dodać szklankę wywaru z gotujących się flaków. Dobrze wymieszaną zawartość przelać do garnka. Dodać sól do smaku i wymieszać, gotowe! Flaki podawać z kromką dobrego chleba.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Przepis z pewnością przyda się w nadchodzącej jesieni :) Pyszności! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń