Do góry

Zupy Przepis na:

Domowy zakwas na barszcz biały

Domowy zakwas na barszcz biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7526

Dodano:

Odsłon: 2661

Można go zrobić w dosłownie 3 dni! Jest banalnie prosty a barszcz z takiego zakwasu to prawdziwa poezja.

Składniki

  • 5 dużych łyżek mąki pszennej (typ 1850)
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 ml ciepłej wody
  • 3 większe liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 kopiasta łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka zakwasu na chleb lub soku z kiszonych ogórków czy soku z kiszonej kapusty
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy zakwas na barszcz biały

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy i kroimy na pół.

  2. Do dużego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, ciepłą wodę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Dodajemy też łyżkę zakwasu na chleb - jeśli nie mamy takiego zakwasu to możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszonej kapusty.

  3. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy - do momentu, aż pozbędziemy się grudek.

  4. Słoik przykrywamy gazą lub przepuszczalną bawełnianą szmatką, mocujemy do słoika gumką recepturką.

  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni i mieszamy 2 razy dzienie.

  6. Po 3 dniach zaczynamy go kosztować. Jeśli chcemy uzyskać mniej kwaśny smak to już po ok 3 dniach powinien być gotowy, Jeśli nasz barszcz biały ma być mocno kwaśny to musimy poczekać kolejne 1-2 dni.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń