Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go zrobić w dosłownie 3 dni! Jest banalnie prosty a barszcz z takiego zakwasu to prawdziwa poezja.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Czosnek obieramy i kroimy na pół.
Do dużego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, ciepłą wodę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Dodajemy też łyżkę zakwasu na chleb - jeśli nie mamy takiego zakwasu to możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszonej kapusty.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy - do momentu, aż pozbędziemy się grudek.
Słoik przykrywamy gazą lub przepuszczalną bawełnianą szmatką, mocujemy do słoika gumką recepturką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni i mieszamy 2 razy dzienie.
Po 3 dniach zaczynamy go kosztować. Jeśli chcemy uzyskać mniej kwaśny smak to już po ok 3 dniach powinien być gotowy, Jeśli nasz barszcz biały ma być mocno kwaśny to musimy poczekać kolejne 1-2 dni.
Smacznego :)