Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go zrobić w dosłownie 3 dni! Jest banalnie prosty a barszcz z takiego zakwasu to prawdziwa poezja.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3959
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3959
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Składniki
Czosnek obieramy i kroimy na pół.
Do dużego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, ciepłą wodę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i majeranek. Dodajemy też łyżkę zakwasu na chleb - jeśli nie mamy takiego zakwasu to możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszonej kapusty.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy - do momentu, aż pozbędziemy się grudek.
Słoik przykrywamy gazą lub przepuszczalną bawełnianą szmatką, mocujemy do słoika gumką recepturką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni i mieszamy 2 razy dzienie.
Po 3 dniach zaczynamy go kosztować. Jeśli chcemy uzyskać mniej kwaśny smak to już po ok 3 dniach powinien być gotowy, Jeśli nasz barszcz biały ma być mocno kwaśny to musimy poczekać kolejne 1-2 dni.
Smacznego :)