Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie domowego zakwasu na wielkanocny żurek jest bardzo proste. Wystarczy dobra mąka żytnie tzw. mąka żurek, przegotowana letnia woda i kilka przypraw. Smak żurku na domowym zakwasie jest o niebo lepszy od tego ugotowanego na gotowym produkcie.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1451
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5965
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18795
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1451
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5965
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18795
Składniki
Mąkę wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną , letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba. Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach.
Rady: Dla wzbogacenia smaku do zakwasu można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich. Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej. W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość. Zakwas nie powinien mieć gorzkawego posmaku, znaczy to, że zbyt długo się kisił. Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Należy wcześniej usunąć chleb i przyprawy.