Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na świąteczny stół. Żurek na zakwasie to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Musimy ugotować bulion/rosół. Udka należy umyć i obrać ze skóry. Ponownie umyć i wstawić do gotowania, odszumować i solidnie posolić. Warzywa: marchew, pietruszka, seler (sporo ich) obrać i ponownie umyć. Jeśli są duże to przekroić na pół i dodać do gara z mięsem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 3h (staramy się nie zagotować rosołu).
Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Po odcedzeniu i wystygnięciu pokroić w kostkę.
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego warzywa (można z nich zrobić sałatkę jarzynową) i mięso (można z nim zrobić cokolwiek ;) ). Wywar trzeba ostudzić.
Do wywaru dodajemy zakwas na żurek, jak go przygotować pokazywałem tutaj:
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zurek,180057,maciejmozejko.html
Wszystko mieszamy i doprawiamy dwoma łyżeczkami tartego chrzanu i dwoma łyżeczkami musztardy. Teraz wszystko musimy podgotować na wolnym ogniu. Nie zagotowujemy żurku.
Sprawdzamy czy żurek jest dostatecznie kwaskowaty, jeśli nie to doprawiamy sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy majerankiem, który rozcieramy w dłoniach.
Żurek proponuje podawać z jajkiem i jeśli ktoś lubi to kiełbasą białą ale pieczoną osobno w piecu.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak zrobić żurek krok po kroku.
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 83
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 54
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 88
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 95
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 83
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 54
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 88
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 95
Składniki
Musimy ugotować bulion/rosół. Udka należy umyć i obrać ze skóry. Ponownie umyć i wstawić do gotowania, odszumować i solidnie posolić. Warzywa: marchew, pietruszka, seler (sporo ich) obrać i ponownie umyć. Jeśli są duże to przekroić na pół i dodać do gara z mięsem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 3h (staramy się nie zagotować rosołu). Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Po odcedzeniu i wystygnięciu pokroić w kostkę.
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego warzywa (można z nich zrobić sałatkę jarzynową) i mięso (można z nim zrobić cokolwiek ;) ). Wywar trzeba ostudzić.
Do wywaru dodajemy zakwas na żurek, jak go przygotować pokazywałem tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zurek,180057,maciejmozejko.html Wszystko mieszamy i doprawiamy dwoma łyżeczkami tartego chrzanu i dwoma łyżeczkami musztardy. Teraz wszystko musimy podgotować na wolnym ogniu. Nie zagotowujemy żurku.
Sprawdzamy czy żurek jest dostatecznie kwaskowaty, jeśli nie to doprawiamy sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy majerankiem, który rozcieramy w dłoniach. Żurek proponuje podawać z jajkiem i jeśli ktoś lubi to kiełbasą białą ale pieczoną osobno w piecu. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak zrobić żurek krok po kroku.
Przepisy Zupy
Zupy
Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych
Zupy
Zupa krem z zielonego ogórka
Zupy
Orientalna zupa z krewetkami
Zupy
Kartoflanka z ciecierzycą
Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych
Zachęcam do odwiedzenia mojego bloga po przepis na flaczki których zapewne je...
Odsłon: 65
Zupa krem z zielonego ogórka
Latem, kiedy termometry pokazują coraz wyższe temperatury nabieramy ochoty na...
Odsłon: 213