Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na świąteczny stół. Żurek na zakwasie to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 188
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 188
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Musimy ugotować bulion/rosół. Udka należy umyć i obrać ze skóry. Ponownie umyć i wstawić do gotowania, odszumować i solidnie posolić. Warzywa: marchew, pietruszka, seler (sporo ich) obrać i ponownie umyć. Jeśli są duże to przekroić na pół i dodać do gara z mięsem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 3h (staramy się nie zagotować rosołu). Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Po odcedzeniu i wystygnięciu pokroić w kostkę.
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego warzywa (można z nich zrobić sałatkę jarzynową) i mięso (można z nim zrobić cokolwiek ;) ). Wywar trzeba ostudzić.
Do wywaru dodajemy zakwas na żurek, jak go przygotować pokazywałem tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zurek,180057,maciejmozejko.html Wszystko mieszamy i doprawiamy dwoma łyżeczkami tartego chrzanu i dwoma łyżeczkami musztardy. Teraz wszystko musimy podgotować na wolnym ogniu. Nie zagotowujemy żurku.
Sprawdzamy czy żurek jest dostatecznie kwaskowaty, jeśli nie to doprawiamy sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy majerankiem, który rozcieramy w dłoniach. Żurek proponuje podawać z jajkiem i jeśli ktoś lubi to kiełbasą białą ale pieczoną osobno w piecu. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak zrobić żurek krok po kroku.