Do góry

Zupy Przepis na:

Domowy żurek na zakwasie

Przepis dnia 2020-04-09
Domowy żurek na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5516

Dodano:

Odsłon: 4133

Idealny na świąteczny stół. Żurek na zakwasie to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy żurek na zakwasie

Przygotowanie

  1. Musimy ugotować bulion/rosół. Udka należy umyć i obrać ze skóry. Ponownie umyć i wstawić do gotowania, odszumować i solidnie posolić. Warzywa: marchew, pietruszka, seler (sporo ich) obrać i ponownie umyć. Jeśli są duże to przekroić na pół i dodać do gara z mięsem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 3h (staramy się nie zagotować rosołu).

    Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Po odcedzeniu i wystygnięciu pokroić w kostkę.

  2. Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego warzywa (można z nich zrobić sałatkę jarzynową) i mięso (można z nim zrobić cokolwiek ;) ). Wywar trzeba ostudzić.

  3. Do wywaru dodajemy zakwas na żurek, jak go przygotować pokazywałem tutaj:
    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-na-zurek,180057,maciejmozejko.html

    Wszystko mieszamy i doprawiamy dwoma łyżeczkami tartego chrzanu i dwoma łyżeczkami musztardy. Teraz wszystko musimy podgotować na wolnym ogniu. Nie zagotowujemy żurku.

  4. Sprawdzamy czy żurek jest dostatecznie kwaskowaty, jeśli nie to doprawiamy sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy majerankiem, który rozcieramy w dłoniach.

    Żurek proponuje podawać z jajkiem i jeśli ktoś lubi to kiełbasą białą ale pieczoną osobno w piecu.

    Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak zrobić żurek krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń