Dzisiaj zaprosiłam swoje dziewczyny na obiad. I po zastanowieniu się zrobiłam 2 w 1 czyli dzyndzołki i kołduny w rosole drobiowo-wołowym. Nie są to typowe kołduny litewskie, bo z szynki wieprzowej a nie z baraniny. Ale myślę, że lepsze, bo z tymi potrawami z baraniny, to różnie bywa.
dzyndzołki lub kołduny w rosole.
Składniki
- Rosół dowolny .
- Ciasto na pierogi ( mąka, masło, jajko i letnia woda) lekkie i elastyczne.
- 1/2 kg mielonej szynki 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli
Składniki
- Rosół dowolny .
- Ciasto na pierogi ( mąka, masło, jajko i letnia woda) lekkie i elastyczne.
- 1/2 kg mielonej szynki 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania
Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać . Przykryć folią o postawić na noc w lodówce aby nabrało smaku. Z ciasta formować krążki i nałożyć na środek kulkę z mięsa.

Zlepić brzegi i przełożyć na deseczkę.

Dzyndzołki

Kołduny

Wkładać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 5 minut od momentu zawrzenia. Do miseczki nałożyć dzyndzołki, dodać zieloną pietruszkę i zalać rosołem.

I kołduny Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897



Składniki
- Rosół dowolny .
- Ciasto na pierogi ( mąka, masło, jajko i letnia woda) lekkie i elastyczne.
- 1/2 kg mielonej szynki 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli
Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać . Przykryć folią o postawić na noc w lodówce aby nabrało smaku. Z ciasta formować krążki i nałożyć na środek kulkę z mięsa.
Zlepić brzegi i przełożyć na deseczkę.
Dzyndzołki
Kołduny
Wkładać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 5 minut od momentu zawrzenia. Do miseczki nałożyć dzyndzołki, dodać zieloną pietruszkę i zalać rosołem.
I kołduny Smacznego!!!
Obledne!