Do góry

Zupy Przepis na:

dzyndzołki lub kołduny w rosole.

dzyndzołki lub kołduny w rosole.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 738

Dodano:

Odsłon: 6973

Dzisiaj zaprosiłam swoje dziewczyny na obiad. I po zastanowieniu się zrobiłam 2 w 1 czyli dzyndzołki i kołduny w rosole drobiowo-wołowym. Nie są to typowe kołduny litewskie, bo z szynki wieprzowej a nie z baraniny. Ale myślę, że lepsze, bo z tymi potrawami z baraniny, to różnie bywa.

Składniki

  • Rosół dowolny .
  • Ciasto na pierogi ( mąka, masło, jajko i letnia woda) lekkie i elastyczne.
  • 1/2 kg mielonej szynki 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać .
    Przykryć folią o postawić na noc w lodówce aby nabrało smaku.
    Z ciasta formować krążki i nałożyć na środek kulkę z mięsa.

  2. Zlepić brzegi i przełożyć na deseczkę.

  3. Dzyndzołki

  4. Kołduny

  5. Wkładać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 5 minut od momentu zawrzenia.
    Do miseczki nałożyć dzyndzołki, dodać zieloną pietruszkę i zalać rosołem.

  6. I kołduny



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń