Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filiżanka esencjonalnego, odtłuszczonego i aromatycznego bulionu z sarniny to najlepszy naturalny sposób na pobudzenie odporności organizmu. Zaserwowany w eleganckiej filiżance zaskoczy nie tylko smakiem gości również rozgrzeje w ponury, zimny dzień.
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 458
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 2816
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 458
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 2816
Składniki
Do garnka wkładamy wymoczone i dobrze umyte mięso, kości, przyprawy oraz warzywa. Zalewamy zimną przefiltrowaną wodą. Woda powinna tylko pokrywać mięso i warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu minimum 3-4 godziny. Wywar powinien tylko lekko mrugać. Czym dłużej będziemy go gotować, to otrzymamy bardziej esencjonalny bulion. Z bulionu wyjmujemy ugotowane mięso oraz warzywa. Bulion przecedzamy przez gęste sito. Studzimy.
Bulion dobrze jest odtłuścić. Najłatwiej jest to zrobić, gdy jest zimny, wtedy wystarczy delikatnie zdjąć tłuszcz, który jest na jego wierzchu.
Odtłuszczony bulion wyśmienicie smakuje sam z odrobiną natki pietruszki oraz szczyptą szafranu. Idealnie rozgrzewa zimową porą.
Bulion to mocny, odtłuszczony rosół podawany na gorąco w filiżankach. Jest to po prostu bardzo esencjonalny wywar z kości szpikowych, mięsa oraz warzyw. Aby powstała dobra zupa najpierw musi powstać dobry esencjonalny wywar, który będzie bazą innych potraw. Dodanie aromatycznych przypraw do bulionu podkreśli i wzmocni jego smak. Dodatek kawałka cytryny lub świeżego pomidora zrównoważy słodki smak warzyw korzeniowych. Dodatek suszone grzybka wzmacnia smak i kolor. Ponieważ gotowanie bulionu trwa długo, najlepiej gotować od razu większe ilości. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce około 4-5 dni. Bulion można zamrażać w małych pojemnikach lub pasteryzować. Jeśli mamy już przygotowany bulion na jego bazie możemy szybko przygotować wiele wspaniałych zup i sosów.