Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10632
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13011
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4763
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10632
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13011
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4763
Składniki
Umytą cieciorkę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą noc. Następnego dnia płuczę i zlewam wodę. Do garnka wlewam olej rzepakowy, rozgrzewam. Dodaję poszatkowaną cebulę i czosnek, podlewam wodą. Duszę przez kilka minut, następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę marchew, podlewam odrobiną wody. Przykrywam pokrywką i duszę przez ok 10 minut. Następnie dodaję wypłukaną cieciorkę i ok 1,5l wody. Rozrabiam koncentrat pomidorowy w szklance z niewielką ilością wody, wlewam do garnka. Dodaję ziele angielskie, sól himalajską i liść laurowy. Gotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki, sparzone lub gotowe z puszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut na niewielkim ogniu, doprawiam papryką,pieprzem, bazylią, oregano i pietruszką. Kosztowałam też przepyszną zupę grecką (pozdrawiam panią Edzię, mamę mojej bratowej) doprawioną poprzez dodanie serka topionego. Dzięki temu smak potrawy był bardzo ciekawy. Śmiało mogą tego triku spróbować ci, którzy nie liczą kalorii. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ POTRAWY 100g = ok 134kcal KALORYCZNOŚĆ JEDNEJ PORCJI 250g = ok 335kcal Zapraszam po inne smaczne przepisy na mojego bloga.