Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie syte i proste w przygotowaniu. Nie jest to tradycyjna fasolka po bretońsku, ale nam bardzo smakuje. Może znajdzie i innych wielbicieli. :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12810
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12810
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Fasolę namoczyć - najlepiej przez noc, ale jeśli mamy tegoroczną, to wystarczy 2-3 godziny. Następnie ugotować na półmiękko w wodzie, w której się moczyła (oczywiście dolewać w tzw. międzyczasie, żeby się nie spaliła).
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podobnie marchewkę, pietruszkę, selera i pomidory.
Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać resztę warzyw oprócz pomidorów. Podsmażyć jeszcze ok. 15 minut, dodać trochę wody.
Ugotowaną fasolkę wraz z wodą przełożyć do garnka z jarzynami.
Dodać kostki smaku oraz kostkę rosołową na boczku i gotować aż fasola zmięknie, a na ok. 20 minut przed końcem dodać pokrojone pomidory, wcześniej obrane ze skórek.
Wodę uzupełniać w miarę potrzeb, tak by powstał gęsty sos. Pod koniec wrzucić posiekaną natkę selera - wg uznania. Doprawić do smaku.
Smacznego - najlepiej smakuje z chlebem.