Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku mojej Mamy

Fasolka po bretońsku mojej Mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 3959

Moja Mama robi ją najlepszą. Teraz ja dzięki niej dogadzam podniebieniu mojemu męzowi

Składniki

  • opakowanie 400g fasoli Jaś
  • 2 kawałki chudej kiełbasy
  • 30 dag średniotłustego boczku
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu czarnego (będzie aromatyczniejszy niż mielony)
  • szczypta soli
  • DO ZASMAŻKI: 1x1 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Fasolę wysypujemy z woreczka do sitka, usuwamy uszkodzone ziarna i przepłukujemy wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń. Tak przygotowaną fasolę, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Ilość wody powinna o 10 cm przewyższać powierzchnię fasoli. Rozpoczęcie moczenia fasoli w wodzie należy zacząć co najmniej 12 godzin przed gotowanie zupy. Preferuję 20 godzin przed, gdyż skróci to okres gotowania. Jeżeli ziarna fasoli wchłoną wodę, należy ją uzupełnić.


  2. Po upływie wyżej wymienionego czasu, należy wylać wodę, w której moczyła się fasola i nalać świeżej. Ilość wody powinna być taka jak w przypadku moczenia. Dodajemy listek laurowy, szczyptę soli, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli od 1-2 godzin w zależności od czasu wcześniejszego moczenia. Gotujemy bez przykrycia. Przykrycie powoduje powstaniem ogromnej ilości piany.


  3. W międzyczasie kiełbasę kroimy na półplasterki, a cebulę i boczek w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek. Tłuszcz z boczku powinien się rozpuścić. W ten sposób nie ma potrzeby dodawania oleju. Po pojawieniu się tłuszczu, dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek i kiełbasa nabiorą pięknego, przysmażonego koloru.


  4. Do fasoli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przysmażoną cebulę, boczek i kiełbasę. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy majeranek i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem 0,5-1 godziny. Zwolennikom dobrze przyprawionych dań polecam dodać szczyptę soli i pieprzu.

  5. Pod koniec gotowania dodać zasmażkę (połączona mąka i masło na patelni) i gotować przez 5 minut. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń