Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku na wędzonce

Fasolka po bretońsku na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 337

Dodano:

Odsłon: 4068

Pyszne, sycące danie.

Składniki

  • Bulion drobiowo-warzywny 1.5 l
  • Fasola "Jaś"
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Ćwiartka selera
  • Liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól, pieprz
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Słodka papryka mielona
  • 2 cebule
  • Kilka suszonych grzybów
  • Kawałek wędzonki (boczku lub szynki)
  • Kiełbasa wiejska podwędzana
  • Przecier pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku na wędzonce

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy bulionem, dodajemy obrane warzywa, jedną marchewkę kroimy w kostkę. Jeśli pojawią się burzymy z fasoli, zbieramy je. Dodajemy liście, ziele, pieprz, majeranek, czosnek, pieprz ziołowy i słodką paprykę. Doprawiamy. Dodajemy suszone grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Marchew w całości, pietruszkę, seler i cebulę blendujemy i dodajemy do zupy. Zalewamy przecierem pomidorowym. Dodajemy wędzonkę (w całości lub pokrojoną w kostkę - jak kto lubi). Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażany na suchej patelni. Dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń