Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, pożywne, rozgrzewające danie na obiad jak również na spotkania z przyjaciółmi.
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 75
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 540
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 2332
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 41
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 75
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 540
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 2332
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 41
Składniki
Flaki cielęce przepłukujemy w gorącej wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i wraz z przyprawami gotujemy jako wywar warzywny, osobno do konsystencji al dente. Flaki zalewamy gorącą wodą i osobno 2 razy wodę zagotowujemy i odlewamy. Trzeci raz wlewamy gorącej wody i gotujemy do konsystencji al dente.
Następnie wyjmujemy sitem warzywa, kroimy w cieńkie słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę i seler wyrzucamy, dodajemy do wywaru warzywnego odcedzone flaczki cielęce, przyprawę do flaczków, dosmaczamy i gotujemy do miękkości. Na koniec na patelni odpowiedniego rozmiaru roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego, dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulkę, łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Dodajęmy do flaczków, gotujemy ok. 5 minut. Flaczki są gotowe. Podaję je ze świeżą bagietką lub jak kto lubi z innym pieczywem.