Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, pożywne, rozgrzewające danie na obiad jak również na spotkania z przyjaciółmi.
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 65
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 17
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 127
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 65
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 17
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 127
Składniki
Flaki cielęce przepłukujemy w gorącej wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i wraz z przyprawami gotujemy jako wywar warzywny, osobno do konsystencji al dente. Flaki zalewamy gorącą wodą i osobno 2 razy wodę zagotowujemy i odlewamy. Trzeci raz wlewamy gorącej wody i gotujemy do konsystencji al dente.
Następnie wyjmujemy sitem warzywa, kroimy w cieńkie słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę i seler wyrzucamy, dodajemy do wywaru warzywnego odcedzone flaczki cielęce, przyprawę do flaczków, dosmaczamy i gotujemy do miękkości. Na koniec na patelni odpowiedniego rozmiaru roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego, dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulkę, łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Dodajęmy do flaczków, gotujemy ok. 5 minut. Flaczki są gotowe. Podaję je ze świeżą bagietką lub jak kto lubi z innym pieczywem.