Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne flaczki ugotowane z żołądków drobiowych.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Składniki
Wymyte i oczyszczone żołądki drobiowe wrzucamy do 3 litrów wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 3 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa.
Marchew, seler, korzeń pietruszki trzemy na wiórki, gałkę muszkatołową ścieramy na tarce a por kroimy w talarki. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy.
Do garnka wrzucamy warzywa i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami i mięsem z kurczaka. Dodajemy pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę pasty rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i wyłączamy gaz.
Flaczki już są gotowe. Nie gotujemy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy sobie doprawi sam, dopasuje ostrość do swojego smaku. Smacznego!!!