Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki drobiowe z gęsich żołądków

Flaczki drobiowe z gęsich żołądków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26209

Dodano:

Odsłon: 406

Flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.

Składniki

  • żołądki z gęsi 2 kg
  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • pasta rosołowa 2 łyżki
  • seler 1 szt.
  • por 10-15 cm
  • marchew 2 szt.
  • pietruszka 1 szt. duża
  • majeranek 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Flaczki drobiowe z gęsich żołądków

Przygotowanie

  1. Wymyte i oczyszczone żołądki wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy ćwiartki z kurczaka, pokrojone warzywa w kostkę oraz pastę rosołową i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki studzimy i oddzielamy mięso od kości. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.

  2. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń