Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1090

Dodano:

Odsłon: 1343

Flaczki w wersji bezmięsnej, podawanie z naleśnikami pokrojonymi w paski (a'la flaczki). Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje"

Składniki

  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • DO PODANIA:
  • 4-6 naleśników
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. W garnku roztopić masło klarowane. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojoną w półplasterki białą część pora oraz resztę warzyw – obranych i startych na dużych oczkach. Zalać winem, wymieszać i gotować przez chwilę. Gdy alkohol odparuje przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz słodką papryką. Dolać wodę. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości.

  2. Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Posolić. Podawać z naleśnikami pokrojonymi w paski (a’la flaczki). Udekorować natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 18 września Moje dzieci zdecydowanie wolą wegetariańską wersję flaczków :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń