Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki po Warszawsku to nie tylko danie kulinarnie perfekcyjne ale także symbol kuchni i historii Polski. Jest przygotowywane z podrobów wołowych, warzyw i przypraw. Poniżej prosty przepis, który jest wielokrotnie wypróbowany przez moją rodzinę.
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 104
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 14
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 273
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 49
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 104
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 14
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 273
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 49
Składniki
Przygotowujemy garnek z osoloną wodą, flaki myjemy, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania zmieniamy 2 razy wodę. Obieramy wszystkie warzywa, ścieramy na tarce na dużych oczkach, Kawałek marchewki kroimy w talarki. Pora kroimy w plasterki. W przygotowanym rondlu roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy warzywa. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Gdy flaki są już miękkie odlewamy wodę i do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy, zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut, dodawszy duszone warzywa. Doprawiamy przyprawami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i gorące z ulubionymi dodatkami, podajemy. Gotowe flaki można obcjonalnie zagęścić mąką czego ja nie robię. Mąka to dodatkowe kalorie. Uwagi: Potrawa ta, wymaga czasu na przygotowanie. Jej smak i walory kulinarne wynagradzają nam pracochłonność.